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REFER ALL QUESTIONS TO YOUR EMR SPECIALIST
OR CALL THE CPO FRONT DESK AT 937-904-3326

THIS DOCUMENT IS ONLY A SUMMARY OF OPM'S GUIDANCE DATED 9 MARCH 2020
FOR DETAILED GUIDANCE REFER TO OPM'S WEBPAGE AT
https://www.opm.gov/policy-data-oversight/covid-19/

ASYMPTOMATIC SYMPTOMATIC
Admin 
Leave

Sick Leave
Annual 
Leave

Telework
Earned 

Comp Time 
/ TOA / Etc

LWOP Comments

Exposed / Self
YES* YES*

* Must telework if already a participant. Admin 
Leave authorized under weather and safety leave if 
employee not a telework participant.

Exposed / Family Member NO NO YES* YES* YES* YES* * Telework Authorized if plan in place.
School Closure of Minor 
Children Related to 
Communicable Disease 
and Federal Offices Open

NO NO** YES* YES* YES* YES*

* Telework is authorized to care for a dependent 
when school is closed due to communicable 
disease. (SEE NOTE 1) Time should be accounted 
for and appropriate SL/AL etc. taken for time spent 
taking care of dependent. **Corrected**

School and Federal Offices 
Closed

YES* YES*
* Must telework if plan in place. Admin Leave only if 
telework agreement not in place.

Forced Telework when 
Federal Offices Closed 
and COOP not activated.

YES*

* All telework program participants will be 
ineligible for weather and safety leave during a 
closure for communicable disease with rare 
exceptions (5 CFR 630.1605(a)(2))

Forced Telework during 
COOP Event

YES*

* Employees participating in a telework program 
can be leveraged during a COOP activation. If a 
COOP plan is activated, that plan "shall supercede 
any telework policy."  (5 USC 6504(d)(2))

Self After Being on AL for 
Weather and Safety

NO YES* YES* YES* YES* YES*
* Telework only if capable of performing duties and 
active telework agreement in place. Employee 
option - cannot be forced.

Advanced Sick/Annual 
Leave

N/A YES* YES* NO YES* LWOP
* Advance Sick Leave IAW policy (240 hours max - 
104 hours max if providing care for dependent) 

Doctor Note Required for 
over 3 days absence

YES*
* Employees can self-certify at the discretion of the 
agency.

EMPLOYEE SITUATION

SECTION A: DETERMINATION OF COVID-19 (CORONAVIRUS) AS A QUARANTINABLE COMMUNICABLE DISEASE

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has determined that COVID-19 meets the definition for "severe acture respiratory syndromes" set forth in E.O. 13674. Therefore, the 
novel coronavirus is a "quantinable communicable disease," as defined by E.O. 13295, as ammended by E.O.s 13375 and 13674

SUMMARY OF OPM "QUESTIONS AND ANSWERS ON HUMAN RESOURCES FLEXIBILITIES 
AND AUTHORITIES FOR CORONAVIRUS DISEASE 2019 (COVID-19)" updated 12 March 2020

SECTION B: TELEWORK

SECTION C: SICK LEAVE AND OTHER TIME OFF
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ASYMPTOMATIC SYMPTOMATIC
Admin 
Leave

Sick Leave
Annual 
Leave

Telework
Earned 

Comp Time 
/ TOA / Etc

LWOP Comments

Exposed - Elect to Stay 
Home

NO NO YES* YES* YES* YES*

* Must telework if agreement in place - If no 
telework agreement "agencies may also consider 
portable duties (e.g. reading reports; analyzing 
data; preparing correspondence etc., that do not 
require the employee to be present." Ad-hoc 
telework agreement should be written and signed.

Family member exposed 
but not symptomatic

NO NO YES* YES* YES* YES*
* Must telework if plan in place.

Exposed / Self
YES* YES*

* Admin Leave only if telework agreement not in 
place.

Exposed / Family Member NO NO YES* YES* YES* YES* * Must telework if plan already in place.

SECTION D: WEATHER AND SAFETY LEAVE

SECTION E: EVACUATION PAYMENTS DURING A PANDEMIC HEALTH CRISIS

If a local or state health office makes a 
determination that COVID-19 has become a public 
health emergency, could a Federal agency use the 
evacuation payment authority found at 5 CFR 
550.409?

Question

EMPLOYEE SITUATION

Answer
No. OPM regulations permit this authority to be utilized in connection with communicable diseases only in the context 
of a declared pandemic health crisis. The World Health Organization (WHO) makes the determination of when a 
pandemic is occurring.

If the WHO declares COVID-19 to be a pandemic, can 
an agency order one or more employees to evacuate 
their worksite and work from home?

During a pandemic health crisis, can an agency order 
an employee to work from home (or an alternative 
location mutually agreeable to the agency and the 
employee) if the employee does not have a telework 
agreement?

What type of work may an agency assign to an 
evacuated employee?

Under OPM regulations, an agency may assign any work considered necessary without regard to the employee's grade or 
title. However, an agency may not assign work to an employee unless the agency knows the employee has the necessary 
knowledge and skills to perform the assigned work.

YES*. An agency may order an employee to work from home (or an alternative location mutually agreeable to the 
agency and the employee) without regard to whether the agency and the employee have a telework agreement in place 
at the time the order to evacuate is issued. Agencies should consult with offices of human resources and general 
counsel to determine appropriate collective bargaining obligations where bargaining unit employees are impacted.

YES*. 5 CFR 550.409(a) allows an agency to order its employees to evacuate their regular worksites and work from 
home (or an alternative location mutually agreeable to the agency and the employee) during a pandemic health crisis.
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If an employee is forced to incur additional costs due 
to working from home (e.g., purchasing a computer 
or internet service), may an agency provide payments 
to offset those expenses?

If an employee comes to work and shows symptoms 
of illness, what should the supervisor do? May the 
employee be placed on excused absence 
(administrative leave), and if so, for how long? What 
is needed before the employee can return to work?

When a supervisor observes an employee at the workplace exhibiting medical symptoms, he or she can express general 
concern regarding the employee’s health and remind the employee of his or her leave options for seeking medical 
attention, such as requesting sick or annual leave. 
Supervisors can approve requests for advanced leave or LWOP if applicable. Telework should be utilized if the 
employee is covered by a telework agreement; temporary ad hoc telework agreements are authorized if the employee's 
duties allow telework.
If none of the above options are possible, agencies have the authority to place an employee on excused absence 
(administrative leave) and order him or her to stay at home or away from the workplace. The duration of any such 
excused absence (administrative leave) is dependent on the specific circumstances but is typically a short period. 
Placing an employee on excused absence (administrative leave) is fully within an agency’s discretion and does not 
require the consent or request of the employee. Supervisors should not place an employee on excused absence 
(administrative leave) without first consulting with their human resources (HR) staff and general counsel to review 
agency policy, collective bargaining agreements, and applicable law with respect to any applicable collective 
bargaining provisions.  Before an employee returns to work, the employee’s supervisor should consult with HR and 
general counsel regarding procedures for requesting administratively acceptable medical documentation in accordance 
with applicable policies, collective bargaining agreements, and laws.

The agency head, in his or her sole and exclusive discretion, may grant special allowance payments, based on a case-by-
case analysis, to offset the direct added expenses incidental to performing work from home (or an alternative location 
mutually agreeable to the agency and the employee) during a pandemic health crisis. (See 5 CFR 550.409(b).) An 
employee is not entitled to special allowance payments for increased costs during an evacuation unless specifically 
approved by the agency head.

SECTION F: EMPLOYEE RELATIONS

If no medical official is present at a Federal building, 
who assesses employees and orders them home if 
they appear ill?

Supervisors may require an employee to take leave or stay away from the worksite based on objective evidence only 
(not suspicion). Supervisors should obtain assistance from HR staff or on-site employee health services (if available), as 
the action may require compliance with adverse action procedures.
Objective evidence will depend on the facts of each case. Objective evidence could consist of a statement from the 
health authorities having jurisdiction or from a health care provider that the employee is physically unable to work or 
poses a danger to other employees or knowledge the employee resides in an area that has been quarantined. 
Consultation with public health officials may be appropriate. Less definitive, but potentially sufficient, evidence would 
be the employee making specific comments about being exposed to pandemic influenza or to a quarantinable 
communicable disease such as COVID-19 (e.g., taking care of a sick relative or friend). If such comments are made, 
supervisors should consult with HR and general counsel to assess whether a determination from a public health official 
is appropriate and necessary.

Question Answer
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Can an agency mandate an employee exposed to a 
quarantinable communicable disease or infected with 
COVID-19 to remain away from the workplace for a 
specified period?

Generally, an agency should not prohibit an employee from reporting to work unless it has evidence or a reasonable 
concern that an employee is physically unable to perform his or her job, or their presence in the workplace poses a risk 
of infection to others. Whenever possible, sick employees should be encouraged to take leave, such as sick leave, 
annual leave, advanced leave, other paid time off (e.g., earned compensatory time off, earned credit hours), or leave 
without pay. Excused absence (administrative leave) may be used if other options are not feasible and it is necessary to 
prevent an employee from being at the worksite and possibly putting other employees at risk. Excused absence is a 
paid, non-duty status that does not require the employee’s consent or request and does not trigger adverse action 
procedures. In addition, excused absence can provide time for the agency to seek appropriate evidence regarding the 
employee’s health. In other cases, such as when an employee refuses to take leave voluntarily, a supervisor may find it 
appropriate to enforce the employee’s use of leave. Supervisors should consult with appropriate HR staff and general 
counsel before taking such a step. Supervisors need to consult with their HR office and legal counsel when deciding to 
enforce the use of leave, to ensure that the action is permissible and defensible before a third party.

Does an agency have the right to solicit medical 
documentation when the employee is requesting sick 
leave? May an agency require all staff to be tested 
and treated for a quarantinable communicable 
disease, such as COVID-19?

Agency policy and collective bargaining agreements may have provisions for requesting medical documentation from an 
employee. Under current rules, management may require medical evaluation or screening only when the need for such 
evaluation is supported by the nature of the work (see 5 CFR 339.301). Attempts on the part of a supervisor to 
assume a particular medical diagnosis based on observable symptoms is very problematic and should be avoided. 
However, when a supervisor observes an employee exhibiting symptoms of illness, he or she may express concern 
regarding the employee’s health and remind the employee of his or her leave options for seeking medical attention, 
such as requesting sick or annual leave. If the employee has no leave available, supervisors are authorized to approve 
requests for advanced leave or leave without pay in certain circumstances. Agencies should also note the provisions of 
5 CFR 630.401(a)(5), which require the approval of requests for sick leave if an employee is determined by the health 
authorities having jurisdiction or by a health care provider, to “jeopardize the health of others by his or her presence 
on the job because of exposure to a communicable disease.”

Under what circumstances should an agency 
communicate to its employees that there is a 
confirmed case among one or more of its employees 
(without identifying the person/specific office)?

The infected employee’s privacy should be protected to the greatest extent possible; therefore, his or her identity 
should not be disclosed. In an outbreak of quarantinable communicable disease or COVID-19, management should share 
only that information determined to be necessary to protect the health of the employees in the workplace but maintain 
confidentiality as required by the Americans with Disabilities Act (ADA). Supervisors should consult with their agency 
general counsel to determine what information is releasable. If social distancing, information sharing, or other 
precautions to assist employees in recognizing symptoms or reducing the spread of the illness can be taken without 
disclosing information related to a specific employee, that is the preferred approach.

Question Answer
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Can employees receive hazardous duty pay or 
environmental differential pay for potential exposure 
to COVID-19?

No. There is no authority within the hazardous duty pay or environmental differential statutes to pay for potential 
exposure. To pay hazardous duty pay or environmental differential pay for an unusual physical hardship or hazard 
covered under the regulations, a local installation must find that there is credible evidence that an employee was 

ll  

SECTION G: HAZARDOUS DUTY PAY RELATED TO EXPOSURE TO COVID-19

May an employee receive hazard pay differentials or 
environmental differential pay if exposed to COVID-
19 through the performance of assigned duties?

General Schedule (GS) employees may receive additional pay for the performance of hazardous duty or duty involving 
physical hardship. (5 U.S.C. 5545(d) and 5 CFR part 550, subpart I). Appendix A to subpart I of part 550 of title 5, Code 
of Federal Regulations, contains a list of approved hazard pay differentials. For example, a 25 percent hazard pay 
differential is authorized for employee exposure to “virulent biologicals, “ which is defined as ‘work with or in close 
proximity to…[m]aterials of micro-organic nature which when introduced into the body are likely to cause serious 
disease or fatality and for which protective devices do not afford complete protection.’ To be eligible for the hazard 
pay differential, the agency must determine that the employee is exposed to a qualifying hazard through the 
performance of his or her assigned duties and that the hazardous duty has not been taken into account in the 
classification of the employee’s position. A hazard pay differential is not payable if safety precautions have reduced the 
element of hazard to a less than significant level of risk, consistent with generally accepted standards that may be 
applicable. (See 5 CFR 550.904-550.906 for further information and exceptions.)
OPM does not determine when hazard pay differentials must be paid; agencies have the responsibility...

Question Answer

NOTE 1: DoD Components are granted a limited exception to policy under paragraph 3.j.(2) of Department of Defense Instruction 1035.01, Telework Policy, through December 31, 2020. 
(https://www.dcpas.osd.mil/Content/documents/OD/Civilian%20Personnel%20Guidance%20for%20DoD%20Components,%208%20Mar%2020.pdf)

SECTION H: WORKPLACE PRECAUTIONS TO PREVENT EXPOSURE TO COVID-19
If an employee works in an occupation at risk for 
exposure to a quarantinable communicable disease 
such as COVID-19, what can he or she do to stay safe 
and prevent the spread of the disease to others?

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) published guidance and recommended measures to help 
prevent occupational exposure to COVID-19 in Federal workplaces. See OSHA’s COVID-19 guidance at 
https://www.osha.gov/SLTC/covid-19/index.html. 
See also CDC guidance: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/guidance-business-
response.html.

SECTION I: OFFICE OF WORKERS COMPENSTION PROGRAM (OWCP)
Where can Federal employees find information on 
workers compensation benefits related to COVID-19?

Information on worker’s compensation benefits for Federal employees related to COVID-19 can be found at 
https://www.dol.gov/owcp/dfec/InfoFECACoverageCoronavirus.htm.

May an employee who has been exposed incidentally 
to COVID-19 (i.e., in a manner not directly associated 
with the performance of assigned duties) receive a 
hazard pay differential for exposure to “virulent 
biologicals”?

No. OPM’s regulations define exposure to “virulent biologicals” as “work with or in close proximity to . . . [m]aterials of 
micro-organic nature which when introduced into the body are likely to cause serious disease or fatality and for which 
protective devices do not afford complete protection.” (See Appendix A to subpart I of part 550 of title 5, Code of 
Federal Regulations.) Agencies may pay a hazard pay differential to a General Schedule employee for exposure to 
“virulent biologicals” only when the risk of exposure is directly associated with the performance of assigned duties.

Where can I find the various hazardous duty pay and 
environmental differentials?

For General Schedule (GS) employees, hazardous duty pay differentials are established under 5 CFR 550, Appendix A to 
subpart I. For Federal Wage System employees, pay administration rules for environmental differentials are found in 5 
CFR 532.511. Environmental differential pay categories are listed in Appendix A to subpart E of 5 CFR part 532.
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REMOTE NETWORK CONNECTION OPTIONS
ALTERNATIVE ACCESS TO SHAREPOINT AND EMAIL

Email can be accessed while not connected to the VPN by going to https://owa.us.af.mil in your web browser

SharePoint can be accessed from commercial internet sources. To access SharePoint just input the URL for the
SharePoint site and select your email cert when prompted.

Refer to the following three pages for instructions on connecting to the new AF VPN (EURAM) client effective 13 
March 2020. The current VPN client (USAF AFNET SSL VPN) is also available for use.










